Mõttenurk

Uuringute põhjal suurem osa maailma inimestest vaevleb gluteeni-,laktoositalumatuse ja GMO toidu mõjude käes.

Ning tegime väikese kokkuvõtte😊

Miks gluteenitalumatus järsku nii populaarne on?
Hinnanguliselt on ainuüksi Ameerika Ühendriikides 18 miljonit gluteenitalumatut inimest. Gluteenitalumatus võib avalduda kerge ebamugavustundena, näiteks gaaside ja puhitusena, aga see võib areneda ka tsöliaakiaks, mis hävitab soole sisemust ning suurendab surmariski neljakordselt.Ainuüksi geneetikaga ei saa seletada, miks viimasel ajal on gluteenitalumatuid inimesi aina rohkem.Kindlasti on siin oma roll ka tänapäeva nisul, mis ongi tavapärasemast suurema gluteenisisaldusega. Ka üleüldine suurem nisu tarvitamine, varajases eas nisu söömine, keisrilõige, imetamise pikkus, muutused kõhu mikroflooras. Kõik see mängib siin oma osa.
Gluteenitalumatuse sümptomid:
•kõhulahtisus/kõhupuhitus
•luude ja liigeste valu
•viljatus
•püsiv nälg
•ärrituvus
•haavandid suus
•närvikahjustused (surin kätes ja jalgades)
•toitainete puudus
•ülekaalulisus
•punane uriin
•nahalööve
•vitamiinide B12, D ja K puudus

Laktoositalumatus – kuidas välja selgitada, kas seedehäired tulenevad just sellest?
Paljud seedetrakti häired on põhjustatud laktoositalumatusest. Laktoos moodustab imetajate piimast umbes 5 protsenti. Laktoosi lahustamiseks vajab meie organism glükoosi ja galaktoosi laiali jagamist, milleks omakorda on vajalik ensüüm nimega laktaas – see on vastutav ainevahetuse eest.Kui nimetatud ensüümi ei esine või pole selle hulk piisav, võib organismis mitte lõhustuv laktoos põhjustada seedetraktis erinevaid vaevusi, mille võibki kokku võtta koondnimetuse alla laktoositalumatus.Madala laktaasiaktiivsusega inimesed taluvad laktoosi erinevalt. Näiteks võib klaas piima põhjustada haigusnähtusid 50–60% laktoosi mittetaluvatel inimestel.
Laktoositalumatuse sümptomid:
Lastel:
Äkiline kõhulahtisus happelise lõhnaga väljaheitega
Kõhupuhitused
Pärakuümbruse punetus
Ärrituvus, unetus ja tujulangus pärast toitmist
Täiskasvanutel:
Kõhupuhitus ja gaasivalud
Kaalulangus
Kõhulahtisus
Gaasid ja halb enesetunne pärast piimatoodete tarbimist

GMO-ehk geneetiliselt muundatud toit
Üheks keskkonnast tulenevaks teguriks peetakse geneetiliselt muundatud organisme (GMO). Kindlasti oled märganud, et gluteenitalumatus on hetkel populaarne teema ning vähe on väljaandeid, mis ei oleks gluteenitalumatust ühe või teise külje pealt kajastanud. Ameerikas said need tavaliseks 90. keskel. Hetkel on turul 9 põhilist GMOd: soja, mais, puuvill (nt puuvillaõli), raps (rapsiõli), valge suhkur. Enamik GMOsid tehakse nii, et need taluksid umbrohutapjat Roundup, mille aktiivne koostisosa on glüfosaat. GMOdel, mida sellega pritsitakse, akumuleerub glüfosaat ja kui inimene taime sööb, saab ta kogu mürgi oma kehasse.
Bt-toksiin augustab sooleseinu
Maisi ja puuvilla tehakse sellisena, et need toodaksid ise putukamürki Bt-toksiini. Seda mürki toodab iga GMO rakk ning seda leidub nii maisitšipsides, tortillas ja mujal.

Hiljutises uurimuses tuli välja, et Bt-toksiin, glüfosaat ja teised GMO komponendid on seotud viie seisunduga, mis võivad põhjustada või teravdada gluteeniga seotud häireid:
-Soole seina läbilaskvus ehk lekkiv kõht
-Tasakaalustamata soole bakterid
-Immuunreaktsioonid ja allergiad
-Häiritud seedimine
-Kahjustused soole seinalKuidas võiks olla seotud gluteenitalumatus, laktoositalumatus ja GMOd?
Miks gluteenitalumatus järsku nii populaarne on?
Hinnanguliselt on ainuüksi Ameerika Ühendriikides 18 miljonit gluteenitalumatut inimest. Gluteenitalumatus võib avalduda kerge ebamugavustundena, näiteks gaaside ja puhitusena, aga see võib areneda ka tsöliaakiaks, mis hävitab soole sisemust ning suurendab surmariski neljakordselt.Ainuüksi geneetikaga ei saa seletada, miks viimasel ajal on gluteenitalumatuid inimesi aina rohkem.Kindlasti on siin oma roll ka tänapäeva nisul, mis ongi tavapärasemast suurema gluteenisisaldusega. Ka üleüldine suurem nisu tarvitamine, varajases eas nisu söömine, keisrilõige, imetamise pikkus, muutused kõhu mikroflooras. Kõik see mängib siin oma osa.
Gluteenitalumatuse sümptomid:
kõhulahtisus/kõhupuhitus
luude ja liigeste valu
viljatus
püsiv nälg
rauavaegusaneemia
ärrituvus
haavandid suus
närvikahjustused (surin kätes ja jalgades)
toitainete puudus
ülekaalulisus
punane uriin
nahalööve
vitamiinide B12, D ja K puudus

Laktoositalumatus – kuidas välja selgitada, kas seedehäired tulenevad just sellest?

Paljud seedetrakti häired on põhjustatud laktoositalumatusest. Laktoos moodustab imetajate piimast umbes 5 protsenti. Laktoosi lahustamiseks vajab meie organism glükoosi ja galaktoosi laiali jagamist, milleks omakorda on vajalik ensüüm nimega laktaas – see on vastutav ainevahetuse eest.Kui nimetatud ensüümi ei esine või pole selle hulk piisav, võib organismis mitte lõhustuv laktoos põhjustada seedetraktis erinevaid vaevusi, mille võibki kokku võtta koondnimetuse alla laktoositalumatus.Madala laktaasiaktiivsusega inimesed taluvad laktoosi erinevalt. Näiteks võib klaas piima põhjustada haigusnähtusid 50–60% laktoosi mittetaluvatel inimestel.
Laktoositalumatuse sümptomid:
Lastel:
Äkiline kõhulahtisus happelise lõhnaga väljaheitega
Kõhupuhitused
Pärakuümbruse punetus
Ärrituvus, unetus ja tujulangus pärast toitmist
Täiskasvanutel:
Kõhupuhitus ja gaasivalud
Kaalulangus
Kõhulahtisus
Gaasid ja halb enesetunne pärast piimatoodete tarbimist

GMO-ehk geneetiliselt muundatud toit

Üheks keskkonnast tulenevaks teguriks peetakse geneetiliselt muundatud organisme (GMO). Kindlasti oled märganud, et gluteenitalumatus on hetkel populaarne teema ning vähe on väljaandeid, mis ei oleks gluteenitalumatust ühe või teise külje pealt kajastanud. Ameerikas said need tavaliseks 90. keskel. Hetkel on turul 9 põhilist GMOd: soja, mais, puuvill (nt puuvillaõli), raps (rapsiõli), valge suhkur. Enamik GMOsid tehakse nii, et need taluksid umbrohutapjat Roundup, mille aktiivne koostisosa on glüfosaat. GMOdel, mida sellega pritsitakse, akumuleerub glüfosaat ja kui inimene taime sööb, saab ta kogu mürgi oma kehasse.
Bt-toksiin augustab sooleseinu
Maisi ja puuvilla tehakse sellisena, et need toodaksid ise putukamürki Bt-toksiini. Seda mürki toodab iga GMO rakk ning seda leidub nii maisitšipsides, tortillas ja mujal.

Hiljutises uurimuses tuli välja, et Bt-toksiin, glüfosaat ja teised GMO komponendid on seotud viie seisunduga, mis võivad põhjustada või teravdada gluteeniga seotud häireid:
•Soole seina läbilaskvus ehk lekkiv kõht
•Tasakaalustamata soole bakterid
•Immuunreaktsioonid ja allergiad
•Häiritud seedimine
•Kahjustused soole seinal

Just meil on pakkuda teile erinevaid häid ja maitsvaid lahendusi!!